Volledig scherm
Een van de gekapte kastanjes in de bomencarré van de Parade. © Domien van der Meijden/BD

Advies: 'Vervang alle kastanjes op de Parade in Den Bosch'

DEN BOSCH - Vervang alle paardenkastanjes op de Bossche Parade door andere bomen. Het liefst door lindebomen. Dat adviseert de stichting Bosch en Boom in een rapport dat de gemeente binnenkort krijgt. Volgens stichtingsvoorzitter Helmus Boons is de stichting door de gemeente gevraagd om ‘mee te denken’.

In het rapport is te lezen dat bijna alle paardenkastanjes op de Parade min of meer zijn aangetast door kastanjebloedingsziekte.

,,Door een structurele en stelselmatige snoei is het hele Parade-bomenbestand een broeinest geworden voor een bacterie die in 2004 veel paardenkastanjes in Nederland aantastte”, aldus de stichting. Onlangs viel een kastanje omver op de Parade, vlakbij de Choorstraat.

Wind
Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente met trekproeven getest of de bomen een (wind)stootje kunnen hebben. Besloten is om de kronen van minstens zestien bomen te snoeien. Volgens Boom en Bosch zag het er naar uit dat de kwaliteit van de bomen aan de kant van het Theater aan de Parade beter was dan van de andere bomen op het plein.

,,Gezien de drastische snoei wordt verwacht dat ook deze bomen sneller dan verwacht in conditie en kwaliteit achteruitgaan. Gefaseerd vervangen is daardoor nauwelijks meer realiseerbaar”, aldus de rapportage.