Volledig scherm
Deniz Özkanli. © Dolph Cantrijn

Alle Bosschenaren leren lezen en schrijven

DEN BOSCH - Den Bosch telt duizenden mensen die niet of slecht kunnen lezen en schrijven. Bosschenaar Deniz Özkanli wil ze een extra zetje geven.

Niet of slecht kunnen lezen of schrijven is een beladen onderwerp, weet Deniz Özkanli. En dat terwijl mensen taalvaardigheid steeds harder nodig hebben in deze digitale maatschappij, waarin ze steeds meer op zichzelf aangewezen raken.

​Probleem
Sinds de invoering van de computer is het probleem sterk gegroeid, meent Özkanli. „Mensen kunnen niet meer zo snel bij een loket terecht waar een vriendelijke meneer of mevrouw ze bij alles helpt. Ze kunnen bijvoorbeeld gezondheidsproblemen krijgen als ze de bijsluiters van medicijnen niet kunnen lezen, hun klachten niet schriftelijk kunnen verwoorden en de computer niet kunnen gebruiken."

Droom
Özkanli werkt sinds een dik half jaar als projectleider voor de Stichting Lezen en Schrijven Noordoost-Brabant. Zijn droom: laaggeletterden laten lezen en schrijven. Özkanli schat dat Den Bosch alleen al tussen de 6.200 en de 8.700 laaggeletterden telt (vijf tot acht procent). Slechts ongeveer eenderde is van buitenlandse herkomst”, vertelt hij.

Stad in beweging deel 8. Lees het interview met Deniz Özkanli in de editie Den Bosch van het Brabants Dagblad van zaterdag 27 augustus.