Volledig scherm
Volle bak in het Totaalcafé De Boulevard tijdens een van de gratis live optredens op maandagavonden © Privé

Alles kan en alles mag nog één keer, 18 jaar na sluiting Totaalcafé de Boulevard

Di 13 sep. Het feest is al uitverkocht, zoals tot 18 jaar geleden ook regelmatig Totaalcafé de Boulevard bomvol zat. Nog één keer met bezoekers en oud-medewerkers van het roemruchte café bij elkaar. 

Door Bart Gotink

‘Janken was het, janken’. Ja, de laatste avond van Totaalcafé de Boulevard kunnen oud-medewerkers Maarten van Hooft en Anja Brus nog wel herinneren. Die dag 18 jaar geleden, dat het slot op het pand ging in de Snellestraat. Een slot op het café dat nog wekelijks bomvol zat, maar toch moest wijken voor woningen en winkels.

Magie
Wat de magie was van Boulevard, volgens de oud-medewerkers? Van Hooft: „Alles kon, alles mocht. Van bikers tot kakkers, iedereen kwam langs. Bands traden op, van funk tot jazz, maar er waren ook voorleesclubjes, bridgeavonden en vrouwenmiddagen.” Het heette niet voor niets een Totaalcafé, willen ze maar zeggen.

500 man
Het gebouw omvatte een klein café, een grote zaal (zaal Strauss) voor optredens en een kleine zaal. In totaal was er plek voor een mannetje of 500. „Elk weekend vol”, aldus Van Hooft, die er van 1991 tot 1994 werkte. Het café was voor hem het welbekende tweede huis. „Ik woonde boven de kroeg, dus dan stond je al snel binnen.” Wekelijks kreeg hij zijn salaris, waar de consumpties vervolgens van af moesten. „Er bleef niet zoveel van over.”

Carnaval
Legendarische avonden waren er vooral als grote namen kwamen optreden. Ozzy Osbourne kwam ooit langs net als Herman Brood. Maar ook het carnaval, wat zonder carnavalsmuziek doorlopen werd, de vliegerfeesten en bandjesavonden werden geroemd. Van Hooft: „We legden een plank op de biljarttafel, en dat was dan het podium. Mooi was dat."

Doorstart
In november 1997 moest het totaalcafé wijken. En ondanks dat er nog een manmoedige poging werd gedaan tot een doorstart in de Nachtegaalstraat,  en later aan de Onderwijsboulevard, bleek niets te kunnen tippen aan wat het ooit was in de Snellestraat. Nee, nooit kwam er iets soortgelijks terug in Den Bosch, klaagden de gasten het jaar erop al. Geen plek waar je op zaterdag nog een dansje kon doen tussen zowel kakkers als alternatievelingen, aldus Brus nu. „En dus viel de groep uit elkaar. Sommigen zag je nooit meer terug."

Facebook
Sinds een jaar heeft een grote groep gasten en medewerkers weer contact via Facebook. Binnen 24 uur ruim hadden al honderden mensen zich aangemeld bij de groep om massaal herinneringen op te halen. Oude foto’s uit fotoboeken werden daarvoor handmatig ingescand. Zeven oud-medewerkers pakten vervolgens de handdoek op, om opnieuw een dag te organiseren waarop ‘alles kan en mag’.

Sentimenteel gedoe
En dus ontmoeten 400 Boulevardgasten elkaar zaterdag weer op een uitverkocht feest op de Tramkade. Allen minimaal 18 jaar ouder, dus er wordt begonnen met een kindermiddag. Dezelfde bands als toen keren niet echter terug. Burs: „We hoeven niet enkel sentimenteel gedoe. Het moet op de eerste plaats een feest zijn, daarna pas een reünie.” Nog één keer bij elkaar. Van Hooft: „Of misschien maken we er wel een jaarlijks feest van.”

Volledig scherm
Volledig scherm
Alles en iedereen kwam voorbij in Totaalcafé de Boulevard © Privé
Volledig scherm
Rotterdams variété duo Cor en José Witjes (Pierre van Duijl en Loes Luca) treden op in Zaal Strauss in Totaalcafé de Boulevard © Privé
Volledig scherm
Volle bak in Totaalcafé de Boulevard tijdens een van de gratis live optredens op maandagavonden © Privé
Volledig scherm
Volle bak in Zaal Strauss in Totaalcafé de Boulevard tijdens een Oud en Nieuw feest © Privé
Volledig scherm
Flamenco gitarist Juan de Granada op het biljart in Totaalcafé de Boulevard © Privé
Volledig scherm
Onbekend rockabilly duo op het biljart in Totaalcafé de Boulevard © Privé
Volledig scherm