Volledig scherm
Buurmeisje Zouhra (links) met haar heldin Andaya. © Piet de Bruijn / BeeldWerkt

Andaye Tecla: held van Tilburg (video)

TILBURG - Wie is jouw held? Over die vraag moest de 12-jarige Zouhra even nadenken. Ze kwam uit bij buurvrouw Andaye Tecla, steun en toeverlaat in Tilburg-West. Een vrouw die moeilijkheden overwon en altijd klaar staat voor anderen. 

Andaye moet er hartelijk om lachen. „Een hele eer toch? En dan uitgerekend over afval. Ik dacht dat de kinderen me hier een zeurvrouw vonden.” Als Tecla (28) kinderen rotzooi op straat ziet gooien, zegt ze daar wat van. Iets wat weinig gebeurt in Nederland. „Hier zijn mensen toch meer op zichzelf, zie je niet snel dat iemand een kind van iemand anders ergens op aanspreekt. In Curaçao is dat normaal.”

Deur
Ze ruimt regelmatig rotzooi op, maar doet zoveel meer in de wijk. Ze helpt buurtbewoners met het invullen van huiswerk en formulieren, het opzetten van een buurtfeest en haar deur staat altijd open. Buurtbewoners lopen in en uit bij de extraverte Curaçaose, waar zowat elke opmerking kan rekenen op een gulle schaterlach.

De campagne #HVDD013 (Held Van De Dag 013) is opgezet door jongerenwerk R-Newt. Op zoek naar positieve verhalen over jongeren mochten kermisbezoekers hun held van de dag nomineren. Uit de nominaties werd een Held Van De Dag gekozen. Van die helden kreeg Tecla de meeste stemmen. Filmpjes zijn te vinden via Facebook: Hvdd013.