Volledig scherm
André Megens werkt aan de gevel aan de Clarastraat © Marc Bolius

André Megens (75) klimt 28 keer per dag steiger op en af om gedicht op gevel te schilderen

Di 6 sep. Het is al de tweede keer dat André Megens (bijna 75) het gedicht Vogel op een gevel in de Clarastraat schildert. Want regelmatig wordt er - tot lichte frustratie van Megens - gewoon over zijn werk heen geverfd. En verdwijnt de buitenpoëzie van Nederlandse dichters uit het zicht.

Door Bart Gotink

En dat gebeurde dus ook in de zijstraat van de Hinthamerstraat, waar Megens momenteel opnieuw op de steiger staat om zijn ontwerp van 5,5 meter breed op de paarse gevel te zetten. En dat moet secuur. De grafisch vormgever is al een dag of tien bezig met schilderwerk. Eerst trekt hij het ontwerp, dat hij op ware grote op papier heeft staan, over op de ribbelige muur.

Twee regels
Dat alleen is moeilijker dan het lijkt, vertelt de opa van twee kleinkinderen. „Maandagmorgen moest ik 28 keer de steiger op en af klimmen omdat er een auto langs moest. Dan moet ik weer helemaal opnieuw beginnen met het papier.” Direct daarna moet de eerste verflaag erop. En vervolgens een tweede, om het werk dekkend te maken op de donkere muur. De eerste twee regels zijn reeds af, de laatste regel volgt.

Vogel
De stilte is een brug op vleugels,
Niet dat een vogel vliegt verbaast,
maar dat hij het geruisloos doet.

Verrassen
'Prachtig', vindt Megens dit gedichtje van J. van Geel. Een stuk of twintig stukken buitenpoëzie staan er momenteel in en om het centrum van Den Bosch. In de stad is er een hese werkgroep voor. Doel? „Mensen verrassen”, aldus Megens, „even stilstaan en de tijd nemen bij je rondje door de stad. En dit is toch ook mooi voor alle toeristen?”

Seintje
Recordhouder overschilderen is trouwens het gedicht op de hoek van de Korte Putstraat met de Kerkstraat. Daar is Megens al drie keer met zijn penselen bezig geweest. „Uiteindelijk moet de eigenaar van het pand het natuurlijk wel zien zitten. Maar ik zou het al fijn vinden als ze mij in elk geval een seintje geven dat ze het overschilderen. Dan kan ik het ontwerp bewaren. Dat scheelt al een hoop tijd.” Want het ontwerp is gebaseerd op de gevel, gelet op zichtlijnen en de looproutes van mensen. En ook daar gaat dus de nodige tijd inzitten.

Maar Megens geeft toe: „Ik neem ook lekker de tijd voor deze klusjes. Want zeg nou zelf, dit is toch ook geen werk?”

Volledig scherm
Muurschildering op de Clarastraat © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
André Megens werkt aan een gedicht op de gevel van de Clarastraat © Marc Bolsius