Volledig scherm
Marius van den Wildenberg. © Dolph Cantrijn

Architect Marius van den Wildenberg: Den Bosch moet het water omarmen

DEN BOSCH - Het Bossche stukje Zuid-Willemsvaart is met pensioen. De kans voor de stad om weer heel te worden, zegt architect Marius van den Wildenberg. „Den Bosch moet in de waterbol kijken.”

Bijna 200 jaar na zijn ontstaan is de Zuid-Willemsvaart niet meer nodig voor de binnenvaart. Het Máximakanaal heeft de rol van het oude kanaal overgenomen. Maar zomaar dempen wil de stad ‘het kanaal’ niet. Den Bosch is zowaar aan die indringer gehecht geraakt.

Kanskaart
De Bossche architect Marius van den Wildenberg ziet het stadsdeel van de Zuid-Willemsvaart als een kanskaart, een manier om van Den Bosch een echte waterstad te maken. „Het water is als een visioen. Kijk in de waterbol en ontwikkel de stad. Den Bosch moet het water omarmen. Het water is van God gegeven, dus gebruik het ook maar.”

Mogelijkheden genoeg. Per boot naar de binnenstad vanaf nieuwe transferia aan de rand van de stad, een boulevard langs de Dieze van de Brabanthallen naar Diezebrug. Of waterwonen in het gebied ten zuiden van de Poeldonkweg (waar vroeger munitiefabriek de Kruithoorn zat). Het aardse paradijs ligt straks in Den Bosch.

Lees het laatste deel van Stad in beweging met Marius van den Wildenberg in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van donderdag 1 september.