Volledig scherm
Pinautomaten in de bus moeten er voor zorgen dat het vervoer veiliger wordt. © Jasper Harthoorn/BD

Arriva werkt samen met politie en gemeenten om veiligheid in de bus te vergroten

TILBURG/DEN BOSCH - Busbedrijf Arriva, het Openbaar Ministerie, de politie en 26 burgemeesters in Brabant gaan actief gegevens uitwisselen om zo de veiligheid in bussen in Brabant te vergroten. Donderdag gaven zij hun goedkeuring aan het plan. 

Een van de belangrijkste onderdelen uit het plan is om politiegegevens over daders, van bijvoorbeeld busovervallen, uit te wisselen tussen alle partijen, zodat deze daders kunnen worden opgespoord. Er wordt één contactfunctionaris aangewezen om 'rechtstreeks en via korte lijnen te kunnen werken', zo schrijven ze.

Impact
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg is zeer tevreden met de overeenkomst: ,,De impact van gewelddadige incidenten in de bus op chauffeurs en passagiers is groot. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat zij veilig naar de gewenste bestemming kunnen reizen. Met deze samenwerking tussen alle betrokken partijen kunnen we het geweld in en rond het openbaar vervoer beter aanpakken.”

Veiligheid
Eerder deze maand startte Arriva met een proef met pinnen in de bussen. Het is de eerste stap naar de geldloze bus, waar geen contant geld wordt geaccepteerd. Vanaf oktober zal dit na 19.00 uur niet meer mogelijk zijn. In 2018 kan er in de bussen van Arriva helemaal niet meer betaald worden met contant geld

De maatregelen worden genomen om het werk veiliger te maken voor buschauffeurs. In korte tijd waren vijf busovervallen te betreuren in de steden Tilburg, Den Bosch en Breda, waarvan drie in Tilburg. Buschauffeurs eisten beveiliging op risicolijnen en dat het contant geld uit de bus zou verdwijnen. Ze legden daarvoor korte tijd het werk neer.