Volledig scherm
De MDL-artsen Robert Laheij (l.) en Robbert Eichhorn volgen via een beeldscherm de ingreep. Ze werken daarbij onder supervisie van de ervaren dr. Luca Cirillo (midden). © Marc van Geijn/ETZ

Artsen ETZ in Tilburg hechten voor het eerst slokdarm zonder operatie

TILBURG – Artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg hebben een gaatje in de slokdarm van een patiënt gehecht zonder operatie. Het is voor het eerst dat deze techniek in Nederland door maag,- darm- en leverartsen werd toegepast.

De hechting werd gedaan via een dunne slang, oftewel een endoscoop. ,,Aan het uiteinde van deze slang zitten camera, naald en draad, die we op afstand bedienen. Voor de navigatie maken we gebruik van een beeldscherm”, legt MDL-arts Robert Laheij uit. De ingreep stond onder supervisie van een Italiaanse specialist, die speciaal hiervoor naar Nederland was gekomen.

Patiënten kunnen door deze ingreep eerder naar huis en herstellen volgens de specialisten sneller dan na een gewone operatie. De MDL-artsen van het ETZ gaan zich de komende tijd verder verdiepen in de nieuwe techniek.

The OverStitch Suturing System allows the user to do full-thickness surgical suturing through a flexible endoscope. MKT-00040-00R01 Animation - OverStitich Suture Sequence