Volledig scherm
© Thinkstock

Artsen spoedhulp Tilburg verzuipen in administratie

TILBURG - Het wordt steeds drukker op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Maar dat de wachttijden daar toenemen, heeft niet alleen te maken met het stijgende aantal patiënten. 

Het Brabants Dagblad ging op reportage op de spoedeisende hulp (SEH) van het Tilburgse Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, locatie Elisabeth. Wat blijkt: artsen, arts-assistenten en verpleegkundigen komen om in het administratieve werk.

Formulieren
SEH-arts Harm van de Pas: „Ik heb eens uit de losse pols getimed tijdens een dienst: ik was 80 procent van de tijd bezig met het invullen van formulieren, machtigingen en codes en overleg over patiënten. In het kader van aansprakelijkheid wordt van mij als leidinggevende verwacht dat ik alles zelf invul. Het loopt de spuigaten uit. Ik durf te stellen dat als je die lasten terugbrengt, je het af kunt met de helft van de dokters.”

Structureel overuren
Aangezien het werven van personeel lastig blijkt, maken de SEH-artsen en -assistenten in Tilburg ook nog eens structureel overuren. Ploeteren, kortom. Met liefde overigens, zegt Van de Pas. „Want het is een mooi vak.” Maar toch: meer patiënten, tekort aan personeel, een budget dat niet stijgt. „Er zit geen vet meer op de botten”, zegt Van de Pas, die een oproep doet aan politiek Nederland. „Je kunt niet doorgaan met aan de ene kant bezuinigen en aan de andere kant steeds meer kwaliteit eisen. Dat houdt een keer op.”

Dinsdag in het Brabants Dagblad een reportage vanaf de eerste hulp.