Volledig scherm
© RGB Stock

Autisme Kennis Centum opent derde vestiging in Den Bosch

DEN BOSCH - Mensen die vermoeden dat ze een vorm van autisme hebben, kunnen dat voortaan laten onderzoeken in Den Bosch. Aan de Eekbrouwersweg is deze maand een Autisme Kennis Centrum geopend. 

In het AKC diagnosticeren en behandelen drie psychologen mensen met een (mogelijke) Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het kenniscentrum streeft naar korte wachttijden. „De wachttijd voor het eerste contact loopt bij grote ggz-instellingen soms op tot anderhalf jaar”, aldus psycholoog Jasper van Roon van het AKC. „Het is juist bij mensen in onzekerheid belangrijk snel een uitslag te hebben."

Na Utrecht en Arnhem opent het AKC nu de derde vestiging in Den Bosch. Naar schatting hebben ongeveer 170.000 mensen in Nederland een vorm van autisme. Het kenniscentrum constateert dat de vraag naar autismediagnostiek toeneemt. 

Prikkels en signalen 
„Een Autisme Spectrum Stoornis is een andere manier van informatieverwerking. Dat maakt dat je de omgeving anders interpreteert”, aldus van Roon. Door wetenschappelijk onderzoek wordt nu vaker bij volwassenen een link gelegd met een vorm van autisme. „ASS manifesteert zich mogelijk op latere leeftijd omdat de omstandigheden in bijvoorbeeld werk of relatie veranderen. ASS heeft te maken met de manier waarop je prikkels of signalen verwerkt.  Hoe gaat het brein met informatie om? Uiteindelijk leidt dat tot gedrag en een reactie."

,,Dat doen we allemaal. Bij mensen met ASS is het anders. Zolang je erop kunt anticiperen, hoeft er geen probleem te ontstaan. Dus geen reden aan te kloppen bij een ggz-instelling. Dat kan door een grote verandering in je leven ineens helemaal anders zijn.”

Lees een uitgebreider verhaal in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van zaterdag 13 augustus.