Volledig scherm

Autodirecteur, gildeman en netwerker Joep Chappin overleden

DEN BOSCH - De politiek in Den Bosch was op zijn zachtst gezegd niet blij. Bij de opening van het huidige Theater aan de Parade was de eerste activiteit een autoshow van Van den Udenhout.

Joep Chappin, destijds directeur van het automobielbedrijf, gebruikte de cultuurtempel als showroom. Foei! Oud-theaterdirecteur Frits Bekker: „Omdat het theater een multifunctioneel karakter had.” 

Niemand in deze regio had of heeft een groter netwerk dan de woensdagmorgen na een ziekbed overleden Joep Chappin (78). Hij leidde 33 jaar ‘zijn’ bedrijf en koppelde dat in én na die periode aan een grote maatschappelijke betrokkenheid. „Tegenwoordig kan dat niet meer”, weet de huidige directeur Kurt Verhees, „maar in de tijd van Joep Chappin liet hij het wél merken als iemand uit zijn netwerk niet in een VW of Audi reed.” 

FCDB
Er moeten jaren in Den Bosch en Vught geweest zijn dat Joep Chappin werkelijk overal bij betrokken was. Een greep: lid van de stichting evenementencommissie Den Bosch die toentertijd onder meer Jazz in Duketown, Maritiem en Den Bosch op Stoere Toer deed. Voorzitter van Maritiem, tal van (officiële) functies in Oeteldonk, bestuurslid bij FC Den Bosch en oprichter, voorzitter en kartrekker van verschillende genootschappen. 

Lespakketten
En bovenal ook: dé man van het Vughtse gilde Sint-Barbara en Sint-Sebastiaan. Hoofdman, ruim dertig jaar lang. Als opvolger van zijn vader, die garnizoenscommandant van de stad was en met het gezin Chappin in Vught ging wonen. „Joep heeft het gilde nieuw leven ingeblazen”, zegt vriend Jes van Rixtel. Zo liet Joep Chappin lespakketten voor de jeugd samenstellen om ze voor het gilde te interesseren. 

In het Brabants dagblad van donderdag 15 september, editie Den Bosch, een necrologie over Chappin.