Volledig scherm
V&D in Den Bosch

Autoshowroom in V&D-pand: met de elektrische fiets naar je proefrit

Do 14 jul. 15 augustus gaat, zoals het er nu naar uitziet, de tijdelijke showroom van autodealer Van den Udenhout in de V&D open. Voor het autobedrijf is de komst naar een stadscentrum een experiment, mogelijk met een vervolg.

Door Bart Gotink

Modellen van Volkswagen, Audi en een Porsche staan er straks op de benedenverdieping van de voormalige V&D. Gesorteerd op kleur en sfeer. En net als in een ‘normale’ showroom kan iemand ook hier direct een proefrit maken in de auto’s. Daarvoor moet je wel op de (elektrische) fiets naar de vestiging van Van den Udenhout aan de Balkweg of naar de parkeergarage Sint-Jan, waar de demo-auto’s klaar staan. Dat is dan tevens een proefrit op de fiets. Fietsenmerk Gazelle opent namelijk op de tweede verdieping een testparcours, waar meerdere fietsen van bekende merken getest kunnen worden.
  Showroom
Directeur en eigenaar Kurt Verhees, zelf een paar deuren naast de V&D opgegroeid, werkte al langer aan een binnenstadslocatie en zag het lege pand aan de Schapenmarkt als een buitenkans. „Steeds minder mensen bezoeken autoshowrooms. Dat geldt niet alleen voor ons, maar de hele branche.”
  Toegankelijk en vriendelijk
Met de citystore doet Van den Udenhout onderzoek naar de haalbaarheid van een vaste binnenstadswinkel. „Wie komt er binnen? Waar blijven mensen hangen? Komen mensen misschien alleen om te lunchen? Met het antwoord op dat soort vragen, kunnen we bepalen of een vaste locatie in de binnenstad zinvol is”, vertelt Verhees. „Daarom moet het toegankelijk en vriendelijk. Naar een autoshowroom ga je met een bepaald idee. Hier móeten klanten niet persé iets. We leggen veel uit op schermen en er hangt niet gelijk een verkoper in iemands nek.”
Londen Dat er een ander publiek op de tijdelijke invulling afkomt, daar is Verhees van overtuigd. „Bij een soortgelijke winkel in Londen is bijvoorbeeld zestig procent van de kopers een vrouw. Daar zitten we hier nog ver van af. En er zullen meer kijkers en passanten zijn. Het V&D-pand is toch ook nostalgie. Ik denk dat iedereen wel een keer komt kijken.”   Deuren
Naast auto’s worden ook de andere producten aangeboden van Van den Udenhout, zoals onder meer autoverhuur en privélease van auto’s. Naast Van den Udenhout en Gazelle openen ook La Place en Shoeby in het pand de deuren.

Volledig scherm
Het pand van de V&D, momenteel zonder V © Bart Gotink/BD