Volledig scherm
De melding op de telefoon van één van de Avans-studenten.

Avans had even toegang tot data op privé-telefoons van studenten

DEN BOSCH -  Avans Hogeschool kon maandagavond en dinsdag kort het beheer overnemen van Android-telefoons van studenten. Zij kregen na een Google-update de melding dat Avans-administrators de instellingen van deze telefoons konden aanpassen en zelfs helemaal wissen. Volgens Avans was sprake van een ongewenste aanpassing en zijn de instellingen inmiddels hersteld.

Een aantal medewerkers en studenten kreeg maandagavond en dinsdag de melding van een Google-update. Groot was hun verrassing toen ze de melding kregen 'Device is managed by Avans. Administrators can set policies and remotely wipe the device'. Vrij vertaald wil dit zeggen dat dankzij de update Avans het volledige beheer tot de telefoons én alle vertrouwelijke informatie en foto's daarop had gekregen. Ook zou de onderwijsinstelling de instellingen van de betreffende telefoons kunnen wijzigen of zelfs helemaal wissen.

Vinkje
In een verklaring op de website en Facebook meldt Avans Hogeschool dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat Avans bij de data van privé-telefoons kon. 'Avans zal zich nooit toegang verschaffen tot privé-telefoons en kan nooit bij privé-data.'
Volgens persvoorlichter Margot Custers is het een kwestie van een 'verkeerd vinkje' dat meekwam met de update van de Google-app. Avans beheert dit vinkje zelf: ,,Maar we willen helemaal geen toegang tot persoonlijke informatie op telefoons van studenten." Door dat vinkje weer uit te laten zetten, is het probleem weer verholpen, aldus Custers. 
Heel veel commotie leverde de foutieve update overigens niet op volgens Custers. Slechts een handjevol studenten reageerde.