Volledig scherm
© Thinkstock

AZC-Alert roept tegenstanders asielplan op naar provinciehuis te komen

DEN BOSCH - De protestgroep AZC-Alert roept mensen op om maandagavond naar het provinciehuis in Den Bosch te komen. Daar wordt op dat moment het Brabantse asielplan besproken. AZC-Alert noemt het plan van commissaris van de koning Wim van de Donk een 'verschrikkelijk ondemocratisch doordramvoorstel'.

Volgens dat plan worden gemeenten verplicht om een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen. In het provinciehuis vindt maandag een informatiebijeenkomst plaats voor leden van Provinciale Staten.

Omzeilen
Die mogen vragen stellen over het plan, maar er niet over meebeslissen. "Ik kan dat niet democratisch noemen", zegt Anita Hendriks van AZC-Alert. "Er wordt steeds een andere manier verzonnen om de burger te omzeilen bij besluiten over vluchtelingenopvang. Dat vind ik echt absurd. Ik wil dat mensen maandag komen luisteren naar de plannen en dat ze snappen wat er in onze provincie gebeurt."

Een woordvoerder van de provincie zegt op de hoogte te zijn van de oproep van AZC-Alert. Of en hoe die invloed heeft op de organisatie van de informatiebijeenkomst, is volgens haar nog niet bekend. Ook de politie Oost-Brabant is op de hoogte. "Of en wat voor maatregelen er genomen moeten worden, hangt af van veel aspecten, waarover wij in gesprek zijn met de gemeente", laat een woordvoerder weten.

Lees meer over de vluchtelingenopvang via bd.nl/vluchtelingen.