Volledig scherm
Zorginstelling Coudewater is aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum. © Marc Bolsius

Azc Coudewater in loop 2018 vol

ROSMALEN - Op uiterlijk 1 januari 2019 is het asielzoekerscentrum op het landgoed Coudewater in Rosmalen ‘vol’. Dat is afhankelijk van de verhuizing van de laatste cliënten van de GGZ Oost-Brabant van het terrein.

Uiteindelijk verblijven dan 795 asielzoekers in het azc. De eerste groep van 183 asielzoekers kan vanaf 1 januari al op het landgoed terecht. Volgens wethouder Eric Logister is 1-1-2019 als uiterste datum gekozen ‘omdat zorgvuldig naar de verhuizing van de laatste cliënten gekeken moet worden’.

GGZ (eigenaar van het landgoed), gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben een huisvestingsplan voor het azc voor de komende vijftien jaar opgesteld. De drie partijen hebben ook op advies van de klankbordgroep (met vertegenwoordigers van onder meer wijkraden, omwonenden en huurders op het landgoed) afgesproken dat de asielzoekers in groepen in de loop van de komende jaren naar Coudewater komen.

Verhuizen
Dat heeft onder meer te maken met de cliënten van GGZ die er de komende tijd nog wonen en in de loop van de tijd verhuizen. Een groot deel van de eerste groep asielzoekers komt in het Emma-gebouw. Daarin is plaats voor 112 mensen. Na 1 juli 2017 komt een volgende groep asielzoekers. Dan is onder meer de kliniek verbouwd die ruimte biedt aan 264 asielzoekers.

Lees meer over de opvang en huisvesting in de regio op bd.nl/vluchtelingen.