Volledig scherm

Banen erbij in Brabant, maar nauwelijks daling werkloosheid

DEN BOSCH - In 2016 zullen er in Brabant banen bijkomen. Met name in de bouw, detailhandel en kinderopvang, voorspelt arbeidsmarktadviseur Michel van Smoorenburg van het UWV. 

Maar het aantal mensen met werkloosheidsuitkering zal amper dalen, stelt hij ook. Dat komt omdat mensen steeds langer doorwerken en door de invloed van arbeidsmigranten die naar Nederland komen.

Effect
Van Smoorenburg stelde vrijdag bij de jaarlijkse prognose van de arbeidsmarkt dat het langer doorwerken een behoorlijk effect op de cijfers begint te krijgen. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er momenteel landelijk 385.000 meer ouderen aan het werk. Hij heeft geen specifieke cijfers voor Brabant, maar het zal in de provincie niet anders zijn als het landelijke beeld.   Brabant
Eind van 2015 waren er in Brabant 70.000 mensen met een WW-uitkering, vijf procent meer dan een jaar daarvoor. De grootste stijging kwam vooral door nieuwe uitkeringen in de sector zorg en welzijn. In 2015 zijn er in Brabant thuiszorgorganisaties die huishoudelijke hulp- regelden, failliet gegaan zoals Thebe in Midden-Brabant en Pantein-Vivent in Noordoost-Brabant.