Volledig scherm
Het pand van de Kleine Winst aan de Markt in Den Bosch © Marc Brink

Bedenkingen tegen kopen van pand De Kleine Winst in Den Bosch

DEN BOSCH „We kunnen een Bosch Anne Frank-huis in de wacht slepen. Deze unieke kans moeten we niet laten lopen.” Dat zei Judith Hendrickx (De Bossche Groenen) donderdagavond tijdens een vergadering van de commissie bestuurszaken over de kans die de gemeente heeft om het ‘Jeroen Boschpand’ De Kleine Winst op de Markt te kopen. Het gaat om 725.000 euro kosten koper. Voor renovatiekosten moet er nog een miljoen euro bij.

Pas na de aankoop van het pand wordt gekeken ‘op welke wijze functioneel invulling kan worden gegeven’ aan het gebouw waarin nu een souvenirwinkel is gevestigd. „We hebben er als college nog geen eensluidend plan voor”, zei wethouder Huib van Olden tijdens de vergadering.

Spagaat
Paul van der Krabben (Bosch Belang), Nol Roos (Bossche Volkspartij) Ralph Geers (VVD), Mike van der Geld (D66) en Ben Wagemakers (CDA) steunden het koopplan. Antoon de Groot (Rosmalens Belang) zei ‘in een spagaat’ te zitten omdat hij meer wilde weten over wat de gemeente van plan is te doen met het pand waarin ooit het atelier van Jeroen Bosch was gevestigd.

Ufuk Kahya (GroenLinks), Cecile Visscher (SP) en Lisette van der Swaluw (PvdA) deden daar een schepje bovenop. Kahya en Visscher spraken over ‘een fuik’ omdat ‘het verhaal zo dun is’. Van der Swaluw zei dat de gemeente ‘geen enkele onderbouwing’ heeft. „Het wordt een strategische aankoop genoemd. Maar om welke strategie gaat het?’, vroeg zij.

Van der Krabben stelde voor om de stichting Jeroen Bosch 500 te vragen om eventuele winst van het Jeroen Boschjaar te investeren in het pand. Wethouder Van Olden zei dat te willen bespreken met de stichting.

Lees meer over het Jeroen Boschjaar in ons dossier: bd.nl/jb500