Volledig scherm
Miriam van Ommeren. © Marie-Thérèse Kierkels / Beeld Werkt

Beleidsmanager Incubate toch niet de eerste vrouwelijke premier

TILBURG – Ooit wilde ze de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden. Nu is kunst het fort van beleidsmanager van Incubate Miriam van Ommeren. De moderne kunst.

,,Mijn ouders stimuleerden me te interesseren voor cultuur en na te denken over de wereld. Ik herinner me nog dat ik met hen naar de val van de Muur keek. Ik was er enorm van onder de indruk.”

Aanvankelijk wilde Van Ommeren de politiek in, maar eenmaal in de collegezaal bij de studie politicologie – luisterend naar ‘ongelooflijk theoretische verhalen’ - voelde ze zich totaal verloren. Dus stapte ze over naar Cultuurwetenschappen met als specialistatie moderne kunstgeschiedenis. ,,Dat voelde meteen als een warm bad.”

Hoe ben je bij Incubate geraakt?
,,Ik kwam altijd al vanuit Amsterdam naar Tilburg, voor Roadburn en Incubate. En in 2008 stond ik zelf op Incubate, met mijn band Union Town, we maakten een soort punk rock. Ik speelde basgitaar."

,,Daarna ben ik teksten gaan schrijven voor het programmaboekje, deed ik interviews met kunstenaars, leidde panelgesprekken. Op zeker moment moest ik bijspringen bij fondsenwerving. Daar ben ik blijven hangen. Eigenlijk ben ik vooral beleidsmanager. Ik maak van alle artistieke ideeën concrete plannen, inclusief een plan voor financiering."

Ga jij je publiek opvoeden met het bijprogramma?
,,Incubate zoekt altijd al naar alles wat niet mainstream is. De meeste festivals zijn niet al te moeilijk, gericht op een breed publiek, maar juist in de marge zit de spanning. Ik ben er niet om het publiek op te voeden, ik wil ze wel laten kennismaken met de rafelranden."

De hoeveelheid muziek op Incubate was op het perverse af.
,,We moesten af van de overkill, ja. We zijn nu evenwichtiger. Het bijprogramma is op veel festivals obligaat. Voor ons is het altijd een holistisch geheel geweest."

Lees het volledige interview met Miriam van Ommeren in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van woensdag 7 september.