Volledig scherm
Een van de drukste spoorwegovergangen in Berkel-Enschot is afgesloten voor autoverkeer © Rudolf Robben

Berkel-Enschot: 'Handen af van onze overweg'

TILBURG - De spoorwegovergang bij de Raadhuisstraat in Berkel-Enschot moet open blijven. Met die boodschap togen dinsdag liefst 30 dorpelingen uit Berkel-Enschot naar de raadzaal in Tilburg. Daar werden bezwaarmakers gehoord tegen het voornemen de overweg te sluiten.

De gemeente Tilburg, die de overweg halsoverkop afsloot om veiligheidsredenen en later werd teruggefloten door de rechter, kwam dinsdag in de commissie Bezwaarschriften zwaar onder vuur te liggen door de juridisch adviseurs van meerdere bezwaarmakers. Zo is nog steeds niet boven water wat precies het incident was dat eind vorig jaar leidde tot sluiting van de overweg, zou sluiting niet veiliger zijn en zijn alternatieven voor de sluiting niet goed onderzocht, terwijl alternatieve routes voor de bewoners juist niet praktisch blijken.

Omreizen
Marion van Mensvoort nam het na afloop op voor de ouderen: "Veel mensen op leeftijd moeten over het spoor om in het dorp te komen. Voor de boodschappen, de dokter, de bank. Zij zitten met een probleem als ze kilometers om moeten reizen.” Overleg tussen de wijkraad en ambtenaren heeft er intussen toe geleid dat er plannen zijn voor een onafhankelijk expert die gaat bepalen onder welke voorwaarden de overweg open kan blijven. Wethouder Mario Jacobs moet daar nog wel zijn fiat aan geven.