Volledig scherm
Ron Tenge © Marc Bolsius

'Betere aanpak drugscriminaliteit Brabant nodig'

DEN BOSCH - De slag tegen de ondermijnende drugscriminaliteit in Brabant kan alleen gewonnen worden als er een nieuwe, betere aanpak komt. De manier waarop politie, justitie en het openbaar bestuur nu tegengas geven, is niet toereikend.

Dat zegt Ron Tenge, oud-officier van justitie in Den Bosch en sinds vorig jaar directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van hogeschool Avans. "Als officier van justitie had ik al regelmatig het gevoel dat het dweilen met de kraan open is. De schatting is dat er in de georganiseerde misdaad 13 miljard euro wordt verdiend, de overheid pakt er 150 miljoen van terug. Je moet dus niet te snel roepen dat je het onder controle hebt."

Nieuwe strategie Het Expertisecentrum Veiligheid van Avans hoopt nog deze zomer een lector ondermijnende criminaliteit aan te stellen. Die moet samen met docenten en studenten gaan broeden op een nieuwe strategie die de drugsbaronnen een halt kan toeroepen. Want op dit moment, zegt Tenge, zijn er nog te weinig mensen die 'buikpijn' hebben van het gegeven dat de drugsmaffia steeds meer terrein wint in de Brabantse bovenwereld.   Lees in het Brabants Dagblad van donderdag 26 mei een uitgebreid interview met Ron Tenge