Volledig scherm
Ongeveer 150 omwonenden van de Westwal kwamen naar de bewonersavond. © Bart Gotink/BD

Bewoners boos over 'trage' reactie asbestbrand Den Bosch: 'Mijn kinderen speelden hele dag buiten'

DEN BOSCH - Grote complimenten voor het bluswerk, maar ook woede over de trage aanpak in het asbestonderzoek erna. Er waren gemengde emoties bij de ongeveer 150 omwonenden van de Westwal op een bewonersavond in Den Bosch na de brand van zondagmorgen.

Vooral aan de overzijde van de Dommel, in en rond de Enckevoirtstraat, was grote woede. Een bewoner deed zijn relaas. ,,Er brandt een oud pand af aan de overzijde, en as en brokjes dwarrelen overal neer. Maar wij krijgen eerst het signaal dat er niets aan de hand is. Auto's worden dus afgespoeld. Mijn kinderen spelen de hele dag en we luchten het hele huis omdat het stinkt naar de rook."

,,Toen ik 's middags hoorde dat er asbest gevonden was aan de overzijde, heb ik de brandweer, politie en gemeente gebeld, maar niemand is bereikbaar of geeft enige duidelijkheid. En 's avonds blijkt opeens dat er toch asbest ligt. Waarom ga je door zo'n heel proces als zo'n oud pand uitbrandt? Dan weet je toch dat de kans op asbest aanwezig? Ik ben daar ziedend over."

Aanwijzingen
Dat er pas afgelopen nacht uitsluitsel was, komt doordat er in de eerste luchtmetingen nog geen asbest was aangetroffen, zo gaf Peter Muselaers, hoofd vergunningsverlening, toezicht en handhaving aan. ,,Er was toen geen enkele aanwijzing dat de asbest zich verder dan 15 meter had verspreid. Pas tegen 16.00 uur kwam het signaal binnen dat er ook aan de overzijde mogelijk asbest lag. Daarop hebben we een aantal auto's bemonsterd. Toen rond 20.30 uur bleek dat daar toch asbest zat, hebben we 180 monsters genomen. Pas om 04.00 uur 's nachts kregen we daarvan de resultaten. Daarop hebben we de maatregelen genomen die vanmorgen zijn ingegaan."

Monsters
Veel bewoners wilden verder dat ook in hun tuin een monster genomen zou worden om te controleren of hun huis wel asbestvrij is. Volgens een asbestexpert zijn er rondom de Enckevoirtstraat voldoende monsters genomen. Burgemeester Ton Rombouts vroeg bewoners in eerste instantie het hele onderzoek door te nemen, dat dinsdag verschijnt. Daarna kunnen eventueel nog extra monsters genomen worden.