Volledig scherm
© StockExchange

Bewoners nieuw wijkje Boschveld mogen eigen rioolwater gaan zuiveren om tuin te sproeien

DEN BOSCH - Bij wijze van uitzondering mogen deelnemers van nieuwbouwproject Bewust Wonen Werken Boschveld in Den Bosch hun eigen afvalwater zuiveren en gebruiken. De toekomstige bewoners willen in hun 'ecologische bouwproject' het afvalwater – met regenwater – gebruiken om toiletten door te spoelen en de tuin te besproeien.

De bouwers van het nieuwbouwwijkje op de hoek Paardskerkhofweg-Edisonstraat willen zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, zowel op het gebied van water als energie en voedsel. Voor de zuivering van het afvalwater is een zogeheten helofytenfilter nodig. Omdat de 23 woningen straks te dicht bij het bestaande riool liggen, mag zo'n filter eigenlijk niet worden geplaatst. Het college van B en W maakt voor dit zelfbouwproject een uitzondering.

Eisen
Wel wordt een aantal eisen gesteld bij de bouw van zo'n filter, waarin planten voor de zuivering zorgen. Zo worden de huizen ook aangesloten op het riool. Dat wordt gedaan om calamiteiten op te vangen of als het filter (tijdelijk) niet werkt. Verder behoudt de gemeente zich het recht voor om te mogen ingrijpen als stank- of milieuoverlast ontstaat. De bouwers draaien dan op voor eventuele kosten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement