Volledig scherm
De situatie donderdagmiddag op het Sint-Janskerkhof, zonder container in het hoekje van het plein

Bewoners zijn stank en vliegen beu en verplaatsen containers zelf tegen hekwerk van de Sint-Jan

Do 21 jul. Al maanden liggen de bewoners van het Sint-Janskerkhof overhoop met de gemeente en de afvalstoffendienst over de containers op het pleintje. En nu door de warmte de stank en het aantal vliegen toenemen, zijn de bewoners van het pleintje het zat.

Door Bart Gotink

Eigenhandig hebben ze de containers nu maar aan de overkant van de weg gezet, tegen het hekwerk van de Sint-Jan. Dat moet ervoor zorgen dat de bewoners, naar eigen zeggen, hun ramen weer open kunnen zetten zonder dat de stank vliegen.

Oplossing
Ruud Harman is een van de bewoners die klaagt over de containers, waarvan het grootste deel er sinds begin van dit jaar staat. Afspraken om de containers vaker schoon te spuiten, komt de Afvalstoffendienst niet na, aldus Harman. Gesprekken hebben volgens hem nog niet tot een oplossing geleid. 

Smeerboel
Er is wel enige verbetering zichtbaar op het pleintje sinds de bewoners klagen, aldus Harman. "Het is gelukkig niet meer zo'n smeerboel", vertelt Harman, daarmee vooral doelend op het afval dat slingerde rond de containers (zie foto 3 en 4). "Maar dat neemt niet weg dat de containers stinken en er veel vliegen op af komen. Terwijl de oplossing - de ondergrondse containers in de Hinthamerstraat - zo simpel is". Of de containers tegen het hekwerk van de Sint-Jan kunnen blijven staan, is nog de vraag. 

Ondergronds
Voor de Keulse Kar, één van de gebruikers van de containers aan het plein, is dat echter geen oplossing, zo vertelde eigenaresse Stephanie Geldof eerder. „Dat is duurder en dan mag ik maar een aantal zakken per week storten. Dat is niet voldoende.

Vertegenwoordiger
Op een reeks vragen reageert de voorlichter van de  gemeente Den Bosch met één zin. "De gemeente heeft een vertegenwoordiger namens de bewoners gevraagd om in overleg te gaan met de gemeente over de situatie, maar heeft hier nog geen reactie op gehad."

Volg Stadsgezicht via bd.nl/stadsgezichtdb, via Facebook (facebook.com/stadsgezichtdb) of Twitter (@stadsgezichtdb).

Volledig scherm
De situatie op het 'dieptepunt', begin van het jaar. © Ruud Harman
Volledig scherm
De situatie donderdagmiddag op het Sint-Janskerkhof, met de containers tegen het hekwerk van de Sint-Jan
Volledig scherm
De situatie op het 'dieptepunt', begin van het jaar. © Ruud Harman