Volledig scherm
Het pand aan Orthenstraat 3. © Marc Brink/BD

Bezorgdheid over kans op meer instortingen in Den Bosch

DEN BOSCH - De Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg maakt zich zorgen over de constructie van enkele historische panden in de binnenstad van Den Bosch. Dat geldt onder meer voor het pand Orthenstraat 3 waar een kantoor van Van Lanschot was gevestigd. Het biedt nu onderdak aan een filiaal van de Yoghurt Barn.

De bezorgdheid is vergroot nadat donderdag bekend werd wat de technische oorzaken zijn van het instorten van het pand aan de Markt waar een Pearle-filiaal was gevestigd. ,,Er zou sprake kunnen zijn van een vergelijkbare situatie. Daarom is het nodig dat de gemeente hierover zekerheid krijgt en geeft.” Dat zegt Jan van Heijningen, voorzitter van de stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg.

,,Ik kan onze zorg niet feitelijk onderbouwen. Maar de gemeente geeft een te algemeen antwoord”, zegt voorzitter Van Heijningen over een reactie die hij van de gemeente kreeg.

Volgens voorschriften
Bart van Hoof, eigenaar van het pand, heeft begrip voor de zorgen. ,,Maar ik vraag mij af waarop het is gebaseerd. Wij hebben het pand laten restaureren door een zeer gerenommeerde aannemer. Alles is gebeurd volgens de voorschriften. Er is een doorgang gemaakt. Maar er zijn ook doorgangen dichtgemaakt. Er is geen reden voor bezorgdheid.”

Lees meer nieuws over de instorting van het pand aan de Markt op bd.nl/instorting.