Volledig scherm
Buurtbewoonsters Noortje Kramer en Annemarie ter Veer bij de bomen aan het pleintje die gaan verdwijnen. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Bezwaar baat niet: iep Groeseindstraat Tilburg gaat neer

TILBURG - Ondanks verzet uit de buurt gaan vier bomen op de kop van de Groeseindstraat in Tilburg tegen de grond. ,,Het is echt niet verstandig ze te handhaven", stelt wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, Ruimtelijke Ordening).

De bomen moeten volgens de gemeente weg in verband met de vervanging van leidingen in de straat. Dat zou ten koste gaan van de wortels, waardoor de bomen verzwakken en bij een stevige wind kunnen omwaaien. Omwonenden stellen dat de bomen met een eenvoudige aanpassing van het plan, simpel gehandhaafd kunnen blijven.

Vooral een iep is hen lief. Ze worden daarin gesteund door de stichting Stadsbomen. Jacobs echter staat achter het besluit het bezwaar af te wijzen. ,,De boom heeft aan de oppervlakte een sterk verdicht wortelpakket: leidingen er helemaal omheen leggen kan niet en er moeten ook nutsaansluitingen komen op twee woningen. Ook volgens onze boomdeskundigen is het risico te groot dat de iep het niet overleeft of kan omwaaien."