Volledig scherm
Tilburger Bert Goessen (links) werk bij het Turnhoutse filmfestival Mooov nauw samen met Marc Boonen. © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Bij theaters en musea zitten de pioniers

TILBURG/TURNHOUT - De Warande in Turnhout, de Schouwburg en De Pont in Tilburg: op cultureel gebied bestaat een levendige samenwerking. Oud-directeur Cinecitta werkt nu bij filmfestival Mooov.

Tilburg Mooov, met drie o’s, is een festival met betere wereldfilms in Turnhout. Die stad mag zich daar mee op de borst kloppen. Het festival met soms moeilijke arthousefilms trekt elk jaar 20.000 bezoekers en dat voor een gemeente met 42.000 mensen. Ook Tilburgers steken voor het festival de grens over en zien Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse films die Mooov naar Vlaanderen haalt.

Bert Goessen uit Tilburg is nauw betrokken bij het programma van Mooov en bezoekt daarvoor elk jaar toonaangevende filmfestivals in Cannes, Toronto, Berlijn en Venetië. „Toen ik nog eigenaar was van bioscoop Cinecitta, kende ik Marc Boonen al, hij is organisator van Mooov. We delen een passie voor film. Toen ik Cinecitta verkocht, ben ik gevraagd mee te denken over zijn festival. Ik had met pensioen moeten zijn, maar ‘jij moet niet gaan luieren’, zei Marc."

Toekomst
Eerder organiseerde Goessen in Cinecitta het Mundial Film Festival en toonde toen dagen lang films van het wereldfilmfestival in Turnhout. Daar kwam een eind aan toen hij bij Cinecitta de deur dicht trok. Maar er gloort toekomst. Programmeur Jasper Naijkens van Cinecitta knoopt weer een samenwerking aan met het filmfestival in Turnhout. „Ik denk erover voorafgaande aan Mooov in Cinecitta previews van een paar films te laten zien.”

Mooov begon ooit als Festival Open Doek, 35 jaar geleden, toen nog alleen in Turnhout. Na een fusie met filmfestival Novo in Brugge, draagt het nu de naam met die drie o’s. De films zijn tegenwoordig in acht Vlaamse steden te zien. Bert Goessen kreeg er nog een taak bij. Mooov is tegenwoordig ook distributeur van wereldfilms. „Op festivals zie ik prachtige films, maar grote distributeurs vinden het riskant om die aan te bieden. ‘Corn Island’ uit Georgië is zo’n mooie film. Die won een grote prijs op een festival in Tsjechië, maar hier was ie niet te zien. Doodzonde, vonden Marc en ik. Daarom zijn we het zelf gaan doen. Ook ‘Next to her’ uit Israël is zo’n prachtige film. Ik verdien er niets mee, het is uit liefde voor de film”

Pionier
Goessen doet de distributie in Nederland, Boonen in België. Elk jaar bieden ze bioscopen vier tot vijf films aan. In Nederland werkt Goessen met twintig filmhuizen, Cinecitta draait de films die hij aanbeveelt bijna altijd. Samenwerking tussen Tilburg en Turnhout: de culturele wereld profileert zich als pionier. Er lopen heel wat lijntjes tussen theaters, gezelschappen en organisaties aan beide kanten van de grens.

Zo kreeg de cd ‘Alle 013 goed’ met Tilburgse bands een vervolg met ‘Alle 014 goed’ waarop ook Turnhoutse bands waren te horen. Twee Tilburgse bands kregen daarop een uitnodiging om op te treden bij Turnhout on Stage. Evenement culturele fietstocht het Bels Lijntje trok veel dagjesmensen. Voorgaande jaren fietsten Tilburgers naar Turnhout en terug en zagen onderweg theater- en muziekoptredens. „Maar dit jaar slaan we over”, zegt organisator Tine van de Weyer. „Volgend jaar bestaat het Bels Lijntje 150 jaar. Dat wordt een groot evenement en daar gaat al onze energie in zitten.” 

Samenwerking
Turnhoutse instellingen staan open voor samenwerkingen. Cultuurhuis De Warande heeft al de eerste gesprekken gevoerd met museum De Pont, want werken uit de Tilburgse collectie zouden in Turnhout niet misstaan. Theater De NWE Vorst in Tilburg knoopte banden aan met de Warande. Zo werkten de theaters samen bij een theaterwandeling van performer Nick Steur bij de oude steenfabriek in Turnhout.

Wat ook goed werkt: de samenwerking tussen dichters uit beide steden met ontmoetingen over en weer. In 2012 was Turnhout culturele hoofdstad van Vlaanderen. Daar troefde die stad Tilburg en andere Brabantse steden af. Die wilden Culturele Hoofdstad in 2018 zijn, maar verloren van Leeuwarden. Jef van Eyck was kartrekker van Turnhout culturele hoofdstad. Hij ziet een grote potentie in de samenwerking met Tilburg.

„Er is een historische band tussen de steden en zowel Tilburg als Turnhout heeft de mentaliteit van doe-maar-gewoon. Na 2012 zochten we samenwerking met Tilburg. Jullie burgemeester Noordanus had een interessante visie met toerisme en cultuur. Maar het ontbreekt aan geld en daadkracht. De wil is er, maar we kunnen beter een ijkpunt vaststellen, zo van: in 2020 gaan we een gezamenlijk festival organiseren met die en die mensen. Daar kunnen we dan concreet naar toewerken.”