Volledig scherm
Moskee Arrahma in Den Bosch. © Google Streetview

Bijna 2.000 moslims vieren Suikerfeest in moskee Arrahma in Den Bosch

DEN BOSCH - Een kleine 2.000 mensen verzamelden woensdagochtend vroeg in de Marokkaanse moskee Arrahma aan de Vogelstraat in Den Bosch. Zij kwamen om het einde van de vastenmaand Ramadan en het begin van het Suikerfeest te vieren.

‘Salaam aleikum’ klonk het aan één stuk door. De groet ('vrede zij met u') werd niet zomaar gemompeld; het werd echt gemeend. De mannen achter de melk en dadels gaven heel wat omhelzingen. Kleine kinderen en oudere mensen; iedereen had een lach op het gezicht. Mannen deelden zoete hapjes uit. ​

Bidden
Alle ruimtes in de moskee zaten helemaal vol met gelovigen. Vanaf ongeveer 06.30 uur waren vrijwilligers in touw om kleden buiten te leggen, zodat ook daar gebeden kon worden. Het karkas van een grote tent stond al klaar, maar omdat het zonnig was, hoefde die niet helemaal opgebouwd te worden. Andere vrijwilligers begeleidden bij het parkeren. Zelfs de parkeerplaats bij de Nettorama en Albert Heijn stond al vol voordat de winkels openden.

Nieuwe maan
De Turkse gemeenschap vierde dinsdag al het eind van de Ramadan. De Marokkaanse gemeenschap wacht op het teken uit Saoedi-Arabië dat de nieuwe maan gezien is en viert daarom het Suikerfeest een dag later. Met Suikerfeest geeft de moslimgemeenschap elkaar cadeautjes en mensen gaan op bezoek bij familie en vrienden.

Lees in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van donderdag 7 juli een uitgebreid verhaal over het Suikerfeest.

Volledig scherm
Einde Ramadan met een Suikerfeest viering in de moskee Vogelstraat. © Sandra Peerenboom