Volledig scherm
© Thinkstock

Bijna helft docenten Tilburg University ongekwalificeerd voor klas

TILBURG - 45 procent van de docenten die les geven op Tilburg University staan ongekwalificeerd voor de collegezaal. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag op basis van eigen onderzoek.

De studentenorganisatie keek naar hoeveel leraren een zogeheten Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) hebben. Met de kwalificatie bieden universiteiten een bewijs van bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. De BKO is echter niet verplicht.

Promovendi en student-assistenten
De cijfers zijn gebaseerd op de jaarverslagen van de universiteiten. ,,In werkelijkheid is het probleem nog groter. Er staan namelijk ook veel promovendi en student-assistenten voor de klas. Bij die groep ligt het percentage naar verwachting nog veel lager", stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Tevreden over docenten
ISO pleit voor een verplichting van het BKO als absoluut minimum. Ander onderzoek toont aan dat slechts 70 procent van de studenten van universiteiten tevreden is over docenten. Op hogescholen zou dit zelfs 60 procent zijn. ,,Er zijn serieuze maatregelen nodig om de kwaliteit van docenten voor eens en voor altijd op orde te krijgen."

'