Volledig scherm
In juni van dit jaar zegende bisschop De Korte in de Sint-Jan fietsen voor vluchtelingen. © Olaf Smit

Bisschop De Korte van Den Bosch vraagt katholieken hun beurzen te openen

DEN BOSCH - Slechts drie op de tien katholieke huishoudens in het bisdom Den Bosch ondersteunen de kerk financieel. Bisschop Gerard de Korte wil dat er meer mee gaan doen aan de jaarlijkse actie Kerkbalans.

Dat moreel appel staat in het beleidsplan 'Samen bouwen in vertrouwen', waarmee De Korte vijf maanden na zijn installatie als bisschop komt. „Ik vraag aan alle katholieken: wat is de kerk u waard?”, licht hij zaterdag in het Brabants Dagblad toe. Op zijn rondgang door het bisdom hoorde De Korte dat in een parochie de gemiddelde bijdrage aan Kerkbalans 20 euro per huishouden was. ,,Schrijf die mensen een brief, heb ik de penningmeester voorgesteld, en vraag voorzichtig hoeveel ze kwijt zijn aan de sportclub van hun kinderen."

De Korte denkt dat meer parochianen bereid zijn geld te geven, als hun duidelijker wordt gemaakt wat ermee gebeurt. Een van de beleidsvoornemens van de nieuwe bisschop is om in iedere parochie een Parochiële Caritas Instelling op te richten, ter bestrijding van armoede en eenzaamheid.

Missionair pastoraat
Eerste prioriteit is echter het missionair pastoraat: nieuwe katholieken werven. Illusies maakt De Korte zich niet: „Om grote aantallen zal het niet gaan. Maar ieder schaap telt.” Volgens De Korte heeft het imago van het bisdom tijdens het proces van parochiefusies en kerksluitingen een ‘flinke knauw’ gekregen. Inmiddels hangt er volgens hem een sfeer van ‘samen de schouders eronder’. 

Grote zorgen maakt De Korte zich wel over de aanwas van priesters. Het Sint-Janscentrum, het Bossche opleidingsinstituut, telt nog maar zes priesterstudenten.

Het Brabants Dagblad brengt zaterdag een interview met De Korte over zijn ervaringen en bevindingen tijdens zijn eerste maanden in het bisdom.