Volledig scherm
Waterschap Aa en Maas trof de blauwalgen aan in het water. © Waterschap Aa en Maas

Blauwalgen aangetroffen in het IJzeren Kind in Den Bosch

DEN BOSCH - Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in het IJzeren Kind in Den Bosch. Ook werden er algen gevonden aan de westzijde van de plas ter hoogte van de Jan Heijmanslaan. 

Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

De verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen worden meestal twaalf uur na het zwemmen zichtbaar. De symptomen zijn onder meer hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid en oogirritaties.

Groen
Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze kolonies of drijflagen vormen. De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, maar er zijn ook soorten die roodbruin of bruingroen zijn. Volgens Rijkswaterstaat zijn niet alle blauwalgen gevaarlijk. Een aantal, veel in Nederland voorkomende blauwalgen kan gifstoffen produceren. In hoge concentraties vormen deze gifstoffen een risico voor de volksgezondheid. Vooral in drijflagen kunnen hoge concentraties gif voorkomen.