Volledig scherm
Maikel Aerts (links) nam het eerste boek in ontvangst uit handen van mental coach Marco Hoogerland. © Peter de Bruijn

Boek over het behalen van succes gepresenteerd in Bossche Maaspoort

DEN BOSCH – Maikel Aerts heeft woensdagmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘Zweet, de ontbrekende schakel tussen talent en succes’ in ontvangst genomen. De oud-doelman van onder meer FC Den Bosch, Feyenoord, Willem II en Hertha BSC kreeg het boek van mental coach Marco Hoogerland die ‘Zweet’ samenstelde.

Aerts was de eerste sporter die door de mental coach uit Rosmalen werd begeleid. Aerts: ,,Na een kwartiertje zat ik op het puntje van mijn stoel. Marco raakte een gevoelige snaar.”

Hoogerland maakte met schrijver Anton Kuijntjes uit Zaltbommel een boek over en met artiesten zoals Ali B, managers zoals Bram Bosveld van Young Capital en sporters onder wie wielrenner Roy Curvers, voetballer Memphis Depay en hockeyster Maartje Paumen. Het boek probeert de vraag te beantwoorden waarom deze talenten het zo ver hebben geschopt. ,,Het allerbelangrijkste is dat je, ondanks je talent, keihard moet werken”, zegt mental coach Hoogerland. 

Geen formule
,,Er is eigenlijk geen formule voor succes”, gaat hij verder. ,,Je moet het gewoon doen; je passie volgen. Het gaat wel eens fout, maar dan pak je door." Een ander aspect is zelfondernemend vermogen. Voetballer Ruud van Nistelrooij zegt daarover in het boek: ‘Ik kan me heel erg druk maken over wat anderen niet voor mij doen, maar ik kan ook kijken wat ik zelf kan doen.’ Er is geen blauwdruk, maar er zijn wel heel veel mogelijkheden tot succes als je je ergens echt in vastbijt.”

Volledig scherm
Hockeyster Maartje Paumen sprak over vertrouwen. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Tal van sporters, artiesten en managers staan in het boek. © Peter de Bruijn