Volledig scherm
© Thinkstock

Boekpresentatie 'Leven met Q-koorts' in Den Bosch

DEN BOSCH – ‘Leven met Q-koorts; het dagelijkse gevecht’ is de titel van het boek dat maandag 20 juni wordt gepresenteerd tijdens een conferentie in het Provinciehuis in Den Bosch. In het boek worden nieuwe cijfers en feiten afgewisseld met de indringende verhalen van Q-koortspatiënten.

Voor het eerst zijn er nu concrete cijfers en feiten, op basis van een data-analyse van ruim zeshonderd Q-koortspatiënten. De werkconferentie, met als titel ‘De Q-koortspatiënt nu ....en straks?’ is georganiseerd door Q-support. Q-support ondersteunt Q-koortspatiënten met advies en begeleiding en initieert onderzoek naar de ziekte. Op de werkconferentie presenteert Q-support de feiten van de ruim 600 patiënten die zij in begeleiding heeft. 

Sterfgevallen
Onlangs werd bekend dat bijna driemaal zoveel mensen aan Q-koorts zijn overleden dan tot dusverre werd aangenomen: geen 26 maar 74. Het is een van de conclusies die in het boek ‘Leven met Q-koorts; het dagelijkse gevecht’ te lezen is. Daarnaast laten de nieuwste cijfers zien welke gevolgen de ziekte heeft op het dagelijkse leven van patiënten. Met een gemiddeld cijfer van 5,5 steekt de Q-koortspatiënt schril af bij het landelijk gemiddelde van 7,9 (CBS).

Tijdens de conferentie staat de vraag centraal wat de Q-koortspatiënt nu en in de toekomst nodig heeft. Onder leiding van Frénk van der Linden gaan patiënten, bestuurders, politici, artsen en vertegenwoordigers van maatschappelijke instanties daarover in debat.

Meer achtergronden en het laatste nieuws over Q-koorts op bd.nl/qkoorts.