Volledig scherm
Tom van Duuren is in het Noorderbos bomen aan het blessen. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Bomenbeleid in Tilburg; 'Stip is rooien, een cirkel betekent zagen'

TILBURG - Bomen die ongewenst zijn krijgen een markering.  In het Noorderbos in Tilburg worden deze weken honderden bomen ‘geblest’. Deze worden gekapt voor de veiligheid of omdat ze andere bomen in de weg staan.

,,Tuurlijk denken ook wij wel eens: jámmer van deze mooie boom. Maar we doen het voor de andere bomen. We kijken niet zozeer nar welke bomen we weghalen, maar naar de bomen waarmee we verder willen. Hoe laten we die zo goed mogelijk groeien? Dát is het uitgangspunt.”

Duizenden bomen
​In opdracht van boomrooierij Weijtmans werkt Tom van Duuren mee aan een omvangrijk project. Van de 600 hectare bos die in gemeentelijke handen is, wordt volgend jaar zo’n 150 tot 200 hectare gedund. Het gaat dan om duizenden bomen. Natuurcompensatie is volgens Van Duuren niet nodig. „Het zou ook onlogisch zijn. Dan doe je de ruimte die je creëert voor andere bomen weer teniet.”

Maar een bos heeft toch ook jonge bomen nodig? „Zeker, dan kap je voor verjonging. Maar in Tilburg staan nog veel jonge bomen, dit is uitdunning.”

Lees donderdag 15 september in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, een reportage over het rooien van de bomen.