Volledig scherm
© Chris Korsten

Boom valt bovenop auto op de Parade in Den Bosch

DEN BOSCH – Een boom aan de Parade in Den Bosch is vrijdagochtend omgevallen. De paardenkastanje viel bovenop een auto en raakte ook de gevel van een pand. Bij het omvallen van de boom is niemand gewond geraakt.

Geschrokken? Nee dat was Bosschenaar Willem Dröge zeker niet toen hij zijn auto terugzag nadat hij ergens koffie had gedronken. ,,Waar moet ik van schrikken? Er zijn geen doden of gewonden gevallen, dus het valt allemaal reuze mee", relativeerde de autobezitter.

,,Als je voor een stukje asbest het theater sluit, dan vraag ik me af wat je met al deze kastanjes op de Parade nu moet doen”, reageerde Peter van den Groenendaal, de eigenaar van café 't Pumpke die het voorval 'live' zag gebeuren.

Onderzoek
Ter plekke waren kort na het voorval verschillende medewerkers van de gemeente aanwezig. ,,Op het eerste gezicht zie ik niks vreemd aan de wortel van de omgevallen boom. Rot is de wortel in geen geval. De windkracht weliswaar is gering, maar soms komt het voor dat de wind toch op een ongelukkige manier vrij spel heeft. We brengen de boom zo snel mogelijk naar de Gemeentewerf, waar hij aan een uitgebreid onderzoek zal worden blootgesteld", aldus boomspecialist Dion van Zoggel.

Ziekte
De gemeente Den Bosch heeft vorig jaar meerdere kastanjebomen laten kappen omdat er sprake was van de kastanjebloedingsziekte. Omdat de ziekte niet overal even erg was, hoefden toen niet alle bomen te wijken. Of deze boom dezelfde ziekte had, is nog niet bekend. ,,Rondom dit specifieke geval durf ik op dit moment nog geen enkele conclusie te trekken", zegt Van Zoggel. 

Volledig scherm
Ambtenarentoezicht bij het opruimen van de boom. © Chris Korsten
Volledig scherm
De wortels van de omgevallen boom. © Chris Korsten
Volledig scherm
Met een kraantje wordt de boom opgeruimd. © Chris Korsten
Volledig scherm
Deze kastanjeboom aan de Parade viel vrijdagochtend om. © Chris Korsten