Volledig scherm
Het frame van het 9 meter 14 hoge Bosch Beest © Peter de Bruijn

Bosch Beest niet in brand gestoken bij afscheid Jeroen Bosch-jaar

DEN BOSCH – Het ‘Bosch Beest’, dat in december een grote rol moet spelen tijdens het afscheid van het Jeroen Bosch 500 jaar in de stad, wordt niet in brand gestoken. De gemeente en de brandweer geven vanwege de mogelijk onveilige situatie geen toestemming.

Vuur staat symbool voor een grote stadsbrand in Den Bosch die kunstschilder Jeroen Bosch tijdens zijn leven waarschijnlijk heeft meegemaakt. Het thema komt vaak in zijn werken terug. Kunstenares Marianne van Heeswijk, die Bosch Beest heeft ontworpen, hoopt dat vuur toch een rol speelt tijdens het evenement. “Het idee is nu om 7 kaarsen (de zeven deugden of zonden red.) van 3 meter hoog met afvalmateriaal om de 12 meter hoge sculptuur te plaatsen, die Bosch Beest gaan verlichten”, zegt ze. “Een soort dankvuur voor Bosch, zodat de schilder ook een keer een positieve gedachte aan vlammen heeft.” Het frame van Bosch Beest was zaterdag voor het eerst te zien tijdens een open dag bij de stadssmederij van stichting Opis.

Bosch Beest wordt eind november op het Wilheminaplein in de stad geplaatst. Het werk krijgt na de afsluiting van het Jeroen Bosch jaar een definitieve bestemming. Waar is nog niet helemaal bekend. Eén van de mogelijke locaties is in Rosmalen aan de A2. Een andere plek zou bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis kunnen zijn.