Volledig scherm
De Bosch Parade. © Marc Bolsius

Bosch Parade in Den Bosch in gevaar

DEN BOSCH – Het voortbestaan van de Bosch Parade is in gevaar. Na het Jeroen Boschjaar wil de gemeente Den Bosch geen geld meer steken in de jaarlijkse kunstzinnige vaartocht op de Dommel. Dit jaar trok de parade ongeveer 25.000 bezoekers.

De Bosch Parade werd sinds 2010 voor een belangrijk deel betaald door de stichting Jheronimus Bosch 500. Als de stichting aan het eind van dit jaar stopt, verliest de Bosch Parade zijn belangrijkste financier. Op de gemeentebegroting voor 2017 is geen geld vrijgemaakt voor de vaartocht.

Beroep op de politiek
De stichting Tijdvaarders die de Bosch Parade voortzet, doet een dringend beroep op de politiek om een financieel fundament onder de parade te leggen, zodat de tocht volgend jaar door kan gaan. Zij wijst erop dat de parade internationaal aandacht trekt en scholen, dak- en thuislozen, oud-gevangenen, vluchtelingen, ouderen, kinderen, muzikanten en vele vrijwilligers meedoen aan de tocht over de Dommel. Als er geen geld komt, gaat de Bosch Parade volgend jaar niet door.

Subsidies
De tijd dringt want subsidies van culturele instanties moeten worden aangevraagd en kunstenaars moeten in januari aan de slag kunnen. De afgelopen jaren koesterde de stad de Bosch Parade als een cultureel feestje voor tal van groepen in Den Bosch. De stichting maar ook burgemeester Rombouts hebben meermalen gezegd dat de vaartocht ook na het Boschjaar door moet gaan.