Volledig scherm
De brandweer blust na bij het pand aan de Westwal. © Nicole van Mook

Bossche Groenen: Onbegrijpelijk late reactie college bij brand Westwal

DEN BOSCH - De raadsfractie van de Bossche Groenen vindt het 'onbegrijpelijk' dat de gemeente niet sneller actie heeft ondernomen tijdens de brand die in de nacht van zaterdag op zondag het pand aan de Westwal verwoestte. ,,Terwijl de giftige rook met roet, asbestdeeltjes en andere troep de wijk indreef en daar neersloeg, kwamen hulpdiensten en de betrokken overheidsinstanties niet op het idee om burgers te evacueren of te waarschuwen."

De Bossche Groenen schrijven dit in een brief aan burgemeester en wethouders, waarin ze ook een aantal vragen stellen.  Had er geen directe actie moeten worden ondernomen, alleen al doordat het om een pand van voor 1994 ging? Volgens de Groenen is in panden van voor dit jaartal vaak asbest verwerkt, met het risico op het vrijkomen daarvan bij een dergelijke brand.

Windrichting
Ook snapt de partij niet waarom honderden mensen aan de overkant van de Dommel in de windrichting van de rook naar de brand konden kijken, zonder ze te evacueren of op zijn minst te informeren over de gevaren.

Verder vragen de Bossche Groenen 'waarom het college wel tijdens en kort na de brand luchtmetingen heeft laten verrichten en niet onmiddellijk aanvullend plakmonsters in het neerslaggebied genomen om daarmee ieder gezondheidsrisico door blootstelling uit te sluiten?'.

Al met al wil de partij weten of het college ermee eens is dat het bij deze brand te laat in actie is gekomen. De Bossche Groenen willen deze brand goed laten evalueren en suggereren het opstellen van een draaiboek met afspraken om de herhaling van dit soort incidenten te voorkomen.

Volledig scherm
© Frank van Oorschot