Volledig scherm
Deze foto toont niet de opgepakte verdachte. © Thinkstock

Bosschenaar betaalt het meest voor autoverzekering

DEN BOSCH - Inwoners van de gemeente Den Bosch zijn relatief het duurst uit bij het verzekeren van hun auto's. De gemiddelde premie voor het verzekeren van een auto bedraagt in de Brabantse hoofdstad  28,51 euro, ruim een tientje meer dan bijvoorbeeld Groningen.  

De premies zijn op een rijtje gezet door vergelijkingswebsite autoverzekering.nl.  Vorig jaar bleek Utrecht uit hetzelfde onderzoek nog de duurste provinciehoofdstad.
Verzekeringspremies voor auto's worden opgebouwd aan de hand van onder meer de chauffeursleeftijd, de gewenste dekking, het aantal kilometers en het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Ook van groot belang blijkt echter de woonplaats van de betreffende automobilist. Dit kan tussen de goedkoopste en de duurste stad 120 euro schelen.

Gemiddeld
De onderzoekers bepaalden de gemiddelde premie door voor drie verschillende profielen prijzen op te vragen: voor een beginnende chauffeur met een wat oudere auto, een ervaren automobilist met een stationcar en een oudere met nog meer rijervaring en een klein, jonger autootje. De eerste categorie was veruit het duurste uit in Den Bosch met 42,99 euro per maand, een starter betaalt in Groningen ongeveer 24,53 euro.

Diefstallen
De relatief hoge premie heeft te maken met de slechte naam die Den Bosch blijkt te hebben op het gebied van diefstallen en claims. In 2015 werden in den Bosch per 1000 inwoners 1,3 auto's gestolen, bijna het dubbele van het landelijke gemiddelde. Alleen Arnhem (1,8) en Maastricht (1,6) scoorden hoger.
Wat diefstallen uit en van auto's betreft  - autoradio's, buitenspiegels - stond Den Bosch vorig jaar tweede na Utrecht. Gemiddeld werd in de Brabantse hoofdstad per 1000 inwoners 12,3 keer uit of vanaf een auto gestolen in 2015, in Utrecht 17,3 keer.

Verkeersrisico
Overigens scoort ook de hele provincie Noord-Brabant slecht als het gaat om het verkeersrisico. Volgens de Risicomonitor Verkeer 2015 van het Verbond van Verzekeraars voert deze provincie de bedenkelijke lijst aan als het gaat om aantallen claims per provincie. Dat is in Noord Brabant 33,9 keer per 1000 inwoners, uit Groningen komen met 20,3 de minste claims.