Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bosschenaar moet 70.000 euro schadevergoeding betalen voor verduisteren pgb-geld

DEN BOSCH - Een 57-jarige Bosschenaar moet bijna 70.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij geld van zorgcliënten heeft verduisterd. Ook is hij veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden waarvan 5 voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 4 weken geleden 10 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk en een betaling van ruim 65.000 euro.

Geld verduisterd
Volgens de rechtbank is bewezen dat de Bosschenaar namens de Zeister zorgorganisatie Pyxis geld van zorgcliënten heeft verduisterd. De fraude van de inmiddels opgedoekte zorgorganisatie leidde zelfs tot Kamervragen, nadat cliënten de instelling hun Persoonsgeboden Budget (pgb) zelf moesten terugbetalen.

De man deed sinds 2009 als vrijwilliger de administratie van Pyxis. Na verloop van tijd ging hij ook pgb’s van cliënten beheren. Gedurende een paar jaar werden er tienduizenden euro’s overgeboekt van de rekening van cliënten, naar rekeningen van hem.

Ontbrekende administratie
De verdachte zei tijdens de rechtszitting dat er niets waar is van alle beschuldigingen. Hij verrichtte werkzaamheden voor de cliënten, waarvoor hij gewoon betaald is. Voor die werkzaamheden heeft hij ook facturen gestuurd. Toch ontbreekt een administratie. Dat komt omdat de cliënten en directie van Pyxis die van hem hebben teruggeëist.