Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Bosschenaar negentien jaar na dato opgepakt voor verkrachting; DNA-match in 2014 niet goed verwerkt

DEN BOSCH - De politie heeft maandagavond een 45-jarige man uit Den Bosch aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt op 4 februari 1997 een gehandicapte vrouw te hebben verkracht. De man kwam in beeld nadat er een DNA-hit was met het DNA dat in 1997 gevonden was. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. 

De verdachte is in 2014 door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor een vermogensdelict en moest vanwege die veroordeling DNA afstaan. Het afgenomen DNA van de verdachte is toen vergeleken met sporen uit de DNA-databank.

Dit leverde in juni 2014 een hit op: het DNA-profiel van verdachte bleek te matchen met een ingezonden spoor uit een zedenzaak uit 1997. De man is in 2014 niet aangehouden voor deze zaak, omdat de uitkomsten van het DNA-onderzoek bij het OM en de politie niet goed zijn verwerkt. Er is daardoor toen geen actief onderzoek gestart.

Bekend
Wat er fout is gegaan en waarom er geen onderzoek is gestart terwijl de hit wel bekend was, wordt onderzocht. De rapporten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden tegenwoordig digitaal ingestuurd naar het OM en vervolgens door de DNA-administratie doorgezet naar de politie, de forensisch officier van justitie en eventueel naar andere parketten.

Onderzoek
Op 20 juni 2016 is er naar aanleiding van de DNA-match weer contact opgenomen met de politie Oost-Brabant. Het OM is daarop een onderzoek gestart naar aanleiding van het signaal van de politie dat er een DNA-hit bekend was met een zedenzaak uit 1997. Uit het onderzoek is onder meer naar voren gekomen dat de nu aangehouden verdachte tussen 2014 en 2016 niet in aanraking is gekomen met politie en justitie.

Er zijn ook geen DNA-matches met andere zaken. De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft de man in bewaring gesteld.