Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Bosschenaar opgepakt in Duitsland voor betrokkenheid bij plofkraak

* UPDATE 08.57 uur * DEN BOSCH/ARNHEM - Na een mislukte plofkraak in Duitsland is een 36-jarige man uit Den Bosch opgepakt. Twee anderen zijn weggerend en spoorloos. Dat meldde de Duitse politie vrijdag.

De plofkraakpoging was in Voerde, tussen Arnhem en het Ruhrgebied. Een man die naast een winkel woont, werd vrijdag rond 02.45 uur wakker van geluid.

Toen hij uit het raam keek, zag hij een onbekende man. Hij sprak hem aan, waarop de man vluchtte. Gewaarschuwde agenten zagen in de buurt een verdachte auto met Nederlands kenteken. Toen de drie inzittenden de politie zagen, sprongen ze uit de auto en renden ze snel weg. De Bosschenaar werd opgepakt, de twee anderen konden ontkomen.

Vluchtpoging
Uit onderzoek bleek dat de man bij de winkel had geprobeerd bij de pinautomaat te komen. Ruim een half uur later was er een plofkraak in Dinslaken, een paar kilometer verderop. Een ooggetuige zag een donkergekleurde Audi wegrijden. De daders hebben een onbekend bedrag buitgemaakt en zijn spoorloos.

Onderzoek moet duidelijk maken of er een verband is met de plofpoging in Voerde. Het westen van Duitsland wordt geteisterd door plof- en ramkraken. Die lijken vaak het werk van Nederlanders te zijn, die naar Duitsland uitwijken omdat de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Begin dit jaar kwamen drie Utrechters om het leven toen ze op hoge snelheid probeerden te ontkomen.