Volledig scherm
De betreffende automaat in Maarssen die destijds werd leeg gehaald na een plofkraak. © Ivar Penris

Bosschenaren cel in voor plofkraak Maarssen

DEN BOSCH - Twee Bosschenaren en een Utrechter moeten de gevangenis in omdat ze op 23 april 2015 een plofkraak pleegden op een geldautomaat van de ING in Maarssen. Het trio deed dat met een lokauto van de politie, waarna ze op de terugweg naar Den Bosch werden gearresteerd.

De jongste van de twee Bosschenaren, 25 jaar oud, kreeg de zwaarste straf: namelijk 24 maanden cel. De rechtbank rekent het hem aan dat hij de plofkraak pleegde nadat het voorarrest voor enkele andere plofkraken tijdelijk was opgeheven.

Zijn 26-jarige plaatsgenoot en de 35-jarige Utrechter krijgen ieder 21 maanden gevangenis. Bij de plofkraak in Maarssen maakten ze 1.870 euro buit. Tijdens de strafzitting voerden twee advocaten aan dat de politie had moeten ingrijpen voor de plofkraak: ze volgden de drie immers op de voet.

Profileren
De politie nam het risico dat de verdachten gewond zouden raken op de koop toe, volgens de advocaten. De rechtbank is het daar niet mee eens: de drie mannen hebben zichzelf in gevaar gebracht, niet de politie. Dat hier sprake zou zijn van 'etnisch profileren', zoals advocaat Jan Boone betoogde, is volgens de rechtbank ook niet waar. Twee van de drie verdachten zijn van Marokkaanse afkomst.

Bossche bende
Eén van de verdachten is lid van de Bossche bende, die onlangs terecht stond voor een groot aantal andere overvallen. Tegen hem is vorige maand 12 jaar celstraf geëist.