Volledig scherm
Vrijwilligers van De Boulevard krijgen een cursus gebarentaal. © Karin Jonkers

Boulevard in Den Bosch spreekt ook gebarentaal

DEN BOSCH - Theaterfestivals als Boulevard en de Parade maar ook musea als Van Gogh en het Rijks nemen steeds meer maatregelen om ook bezoekers die blind, doof, slechtziend of slechthorend zijn of in een rolstoel zitten te kunnen ontvangen.

De opmars van al die aanpassingen is geen toeval volgens Bart Kokx van Skyway in Breda. Zijn stichting zet zich al jaren in voor speciale projecten voor jongeren met een handicap. ,,Sinds de Tweede Kamer in januari het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking ondertekende, is het onderwerp veel meer onder de aandacht."

Begeleiding
De Bossche Karin de Vos is al blind vanaf haar geboorte maar gaat al jaren naar de Boulevard. ,,Ik kies mijn voorstellingen uit op bij voorbeeld tekst, met dans kan ik niet zoveel." Volgens De Vos is het van groot belang dat ze bij voorbeeld een begeleider gratis mee mag nemen. ,,Die fluistert mij in mijn oor wat er op het podium te zien is."

Verder biedt de Boulevard gebarentolken bij speciale voorstellingen, zijn geleidehonden op sommige plekken welkom en is er audiodescriptie.

Lees een uitgebreid artikel over de aanpassingen van festivals en musea in het Brabants Dagblad van zaterdag 30 juli en lees meer over Boulevard op bd.nl/festivalboulevard.