Volledig scherm
Met de test onderzoeken de bedrijven mogelijke toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de civiele bouw, zoals weg- en waterbouw. © Bouwbedrijf Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen maakt betonnen bekisting met 3D-printer

ROSMALEN - Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt.

Met de test onderzoeken de bedrijven mogelijke toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de civiele bouw, zoals weg- en waterbouw. Een van de bekistingselementen is woensdag voor het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen neergezet. Door het 3D-betonprinten van een bekisting of zelfs de gehele constructie kunnen in potentie vrije, organische vormen met gelijke kwaliteit, maar tegen lagere kosten - tot wel 50 procent - worden gemaakt.

"Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen", zegt Jurre van der Ven van Heijmans. "Want als een element sterk genoeg is voor zo’n zware constructie, zal die ook doorontwikkeld kunnen worden voor toepassing in de woningbouw."