Volledig scherm
Dirk D’Hondt (links) werkt samen met vluchtelingen Osama en Tofek aan een 'Grossetête'. © Marc Bolsius

Bouwen met karton en hopen dat het niet regent

DEN BOSCH - Het pand in de Sint-Jorisstraat begint al aardig vol te raken. Steeds zetten vrijwilligers nieuwe dozen neer die gereed zijn tegen de muren. De kartonnen dozen zijn de bouwstenen voor de toren die zaterdag op de Markt moet gaan verrijzen. Mits het niet al te hard gaat regenen.

„Een buitje kan ’ie wel hebben, maar bij een hoosbui heb je kans dat de toren in elkaar zakt”, zegt Dirk D’Hondt. D’Hondt kan het weten. Sinds een paar jaar is de Vlaming toegevoegd aan het bouwteam van de Franse kunstenaar Olivier Grossetête. Overal begeleidt de Vlaming vrijwilligers die ontwerpen van Grossetête bouwen.

Marseille en Stockholm
Sinds de Franse kunstenaar een paar jaar geleden in Marseille een groot aantal bouwwerken neerzette, is het booming business voor hem. Hij komt pas morgen naar Den Bosch om de puntjes op de i te zetten. Momenteel is hij in Stockholm waar ook aan een bouwwerk wordt gewerkt. Iedereen wil een ‘Grossetête’. „Het mooie is dat iedereen kan meedoen”, zegt D’Hondt. De organisatie moet zorgen voor de dozen (een vaste maat en goede kwaliteit) en voor tape. Een aantal messen en koffie en thee voor de vrijwilligers en bouwen maar. Grossetête zorgt voor een bouwtekening waarmee iedereen aan de slag kan.

Ook Ahmed Damour en Toufek Nourallah zijn in de weer met de dozen. Op maat snijden, tape eromheen. Klaar. Moeilijk? „Nee, makkelijk”, zegt Damour, een Syriër die net als Nourallah sinds een jaar in het asielzoekerscentrum in Rosmalen zit. Ze hoorden van het project en meldden zich aan. „Het is leuk om te doen. We hebben eerder deze week ook al meegedaan aan een dansproject van Jan Martens in de Verkadefabriek.”

Zaterdag wordt de toren op zijn plaats gezet en zondag gaat íe weer bij het oud papier. „Je moet het zien als het bouwen van een zandkasteel aan zee. Als het vloed wordt, neemt de zee het zand weer mee.”

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/festivalboulevard.