Volledig scherm
Slakken © Marjon Krol

Brabanders bedenken oplossingen voor slakkeninvasie

DEN BOSCH – De wateroverlast waar Brabant de laatste tijd mee te kampen heeft, brengt naast schade ook vervelende gasten met zich mee. De slak is volop te vinden in de tuinen. Vervelend voor menig Brabander, dus vroeg het Brabants Dagblad haar lezers naar ervaringen.

Welke gevolgen voor de tuin nemen de weekdieren met zich mee? En welke maatregelen worden tegen de beestjes getroffen? Irene Dikmans uit Vught heeft een poging gedaan met slakkengif. “Ik woon in Vught, aan de bosrand van de Vughtse Hoeve. Daar staat ook mijn moestuintje. Mijn groentes hebben het zwaar te verduren gehad. Het merendeel is dan ook opgegeten.” Het gif werkte niet, de slakken kwamen nog steeds met dertigen tegelijk. Dus deed ze een nieuwe poging; ze legde wat zout aan de bak van de moestuin. “Maar ook dat hielp niet.”

In de groenbak
Meneer Kromhout probeerde het op een andere manier. Hij plantte sla om zijn moestuin heen, zodat de beestjes de rest van zijn groentes met rust laat. “Wat wij verder doen is slakkengif strooien, zout over de naaktslakken gooien en de slakken met huisje gaan in de groenbak.” Is een optie, maar volgens Marina Schoonen-Looijkens uit Tilburg hoeft de oplossing niet zo moeilijk te zijn. “Doordat wij nogal een wilde tuin hebben, huizen er ook veel vogels. Die komen ieder jaar terug en eten slakken. De natuur lost het vaak zelf wel op als je je er als mens maar niet te veel mee bemoeit.”

Bierpotten
Andere dingen die zouden kunnen werken zijn volgens onze lezers: slakkenkorrels, eierschalen, koffiedrab, verse knoflook tussen de planten gooien of cacaodoppen in de tuin verspreiden. Werkt dat allemaal niet? Vul dan een glazen pot (zoals een lege appelmoespot) met zoet, Belgisch bier. Graaf de pot tot de rand in en voilà; de slakken vallen er binnen de kortste keren in.

Lees in het Brabants Dagblad van zaterdag 25 juni meer over de slakkeninvasie.

Slakkenplaag in Den Bosch, beelden van Marjon Krol.