Volledig scherm
Het schaalmodel van de Blériot in de Alpen. © The First Aviators

Brabanders met modelvliegtuig van ‘The First Aviators’ de Alpen over

ROSMALEN – Het team ‘The First Aviators’, met onder anderen Onno van der Post uit Rosmalen, Berry Jansen uit Den Bosch en de Ossenaren Rob van Eldijk en Jan Keijzers, is er in geslaagd met een modelvliegtuig over de Zwitserse Alpen te vliegen. De groep voltooide een deel van de vlucht die vliegpionier Geo Chávez 106 jaar geleden in een Bleriot aflegde.

De Peruaan vloog meer dan een eeuw geleden van het Zwitserse Ried-Brig over de ruim 2.000 meter hoge Simplonpas naar Domodossola in Italië. Hij was de eerste die over de Alpen vloog. Vlak voor de landing in Italië stortte zijn vliegtuig neer. Chávez overleed 4 dagen later aan zijn verwondingen.

,,Ons modelvliegtuig; een op 50 procent nagemaakte Blériot met een spanwijdte van bijna vijf meter, vloog op 2,500 meter hoogte”, zegt Onno van der Post uit Rosmalen die net terug is. Een team van getrainde grondpiloten gaf het vliegtuig in de bergen radiografisch aan elkaar door. ,,De Blériot heeft hemelsbreed 18 kilometer van Ried-Brig over de Simplonpas naar een weiland bij Alter Spittel gevlogen. Daarmee hebben we ons doel gehaald.”

Het project stond onder leiding van Henk van Hoorn uit Zwolle. Hij en zijn team willen volgend jaar met een schaalmodel Blériot over Het Kanaal van Frankrijk naar Engeland vliegen. ,,We besturen het modelvliegtuig dan niet vanaf de grond, maar vanuit bootjes”, aldus Van der Post. Fransman Louis Blériot vloog in 1909 als eerste met zijn Blériot over Het Kanaal tussen Calais en Dover.

Volledig scherm
Initiatiefnemer Henk van Hoorn naast zijn Blériot. © The First Aviators
Volledig scherm
Berry Jansen, Jan Keijzers en Onno van de Post op het vliegveldje van Modelvliegtuigvereniging Den Bosch. © Peter de Bruijn