Volledig scherm
© Thinkstock

Brabant blijft boeren groeiruimte bieden

DEN BOSCH - Brabant zet beslist geen algehele stop op de groei van de veestapel. De veehouderij mag niet verder groeien in al overvolle regio’s maar daarbuiten zeker wel.

Dit heeft het provinciebestuur helder gesteld in een debat over nieuw mestbeleid, dat in de maak is. In oktober wordt definitieve besluitvorming over dit beleid verwacht maar nu zijn alvast enkele kaders aangegeven.

Met deze uitkomst krijgen het burgerplatform Minder Beesten en enkele artsen niet de keiharde stop op de veestapel waar ze in de voorbije weken om gevraagd hebben.

Varkensplan

De provinciale opstelling biedt wel ruimte voor het vorige week gepresenteerde landelijke actieplan van de varkenssector. Volgens dit varkensplan gaan boeren zelf proberen om per regio een moderne mestfabriek op te richten. De provincie Brabant wil dat soort inrichtingen liefst op bedrijventerreinen.

Een voorbeeld van zo'n beoogde ontwikkeling is MACE. Deze groep Peelboeren wil een eigen mestfabriek bouwen en is door de provincie naar een industrieterrein in de haven van Oss gestuurd. In die stad ontmoet het plan nu stevig protest van burgers.

Volg het laatste nieuws over mestfabrieken in de regio via bd.nl/mestfabriek.