Volledig scherm
© Thinkstock

Brabant is kampioen alarm slaan

TILBURG - Nergens wordt zo vaak een NL Alert verstuurd als in Brabant. Vooral bij branden krijgen Brabanders relatief vaak een alarmbericht op hun telefoon.

Die koppositie dankt de provincie aan de zeer actieve Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Die verstuurde sinds de start van NL Alert, eind 2012, 17 alarmberichten. Ter vergelijking: de Veiligheidsregio Brabant-Noord stuurde er tot nu toe slechts twee. En die in Brabant-Zuidoost zelfs nog maar één. Landelijk zijn tot nu toe 100 NL Alerts verzonden.
  Informeren
De meeste berichten gingen over branden, veelal met het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te zetten. Dat de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant aan kop gaat, komt niet uitsluitend door een hoog aantal incidenten. De regio is ook wat gemakkelijker in het sturen van berichten, omdat inwoners er heel precies mee geïnformeerd kunnen worden. "En je kunt hen direct een handelingsperspectief geven", zegt Loek Heijkans van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.   Controlebericht
De berichten komen binnen op mobieltjes die daarvoor zijn ingesteld. Maandag kan iedereen weer controleren of dit op zijn telefoon het geval is: rond 12 uur wordt een landelijk controlebericht verstuurd.