Volledig scherm
© Bert Jansen

Brabant vecht door tegen onderwereld

DEN BOSCH - De georganiseerde misdaad is zo diep geworteld in de Brabantse samenleving dat de intensieve aanpak ook na 2016 door moet gaan, zo vindt het kabinet.

Het zat er al aan te komen, maar minister Van der Steur maakte het woensdag officieel: de geïntensiveerde aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Brabant en Limburg krijgt ook ná 2016 een vervolg. Dat betekent dat de 125 extra agenten en rechercheurs die in 2014 werden vrijgemaakt voor de strijd tegen de drugscriminelen de komende jaren door kunnen gaan met hun werk. Want die extra inzet dringt de misdaad echt wel terug, schrijft Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Neveneffecten
Het is lastig om dat uit te drukken in ‘harde cijfers’, maar er zijn genoeg signalen die daar op wijzen, aldus de minister. Zelfs ‘onaanvaardbare neveneffecten zoals bedreiging en intimidatie’ bewijzen dat. De in 2011 opgerichte taskforce blijft de spil in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Onder regie van de taskforce, waarvan de Tilburgse burgemeester Noordanus voorzitter is, werken politie, justitie gemeenten, Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee sinds 2011 samen.